“Hampir2 kehilαngαn The Pocketman..” Dato Azizulhasni Dimasukkan Ke Hospitαl, Ini Perkembαngαn Terkini Kesihatannya

Hari ini kita dike’jutkan dengan khabar kurang baik dengan negara hampir kehi’langan pertama, iaitu satu-satunya harapan negara untuk meraih emas di sukan Olimpik.

Khabar du’ka itu terjadi kepada Dato Azizulhasni Awang selepas beliau disahkan menga’lami masa’lah jan’tung, yang hampir-hampir menamatkan kariernya sebagai pelumba basikal.

Menerusi laporan Harian Metro, kehilangan permata negara itu secara tiba-tiba pada Februari lalu terjawab apabila, beliau sebenarnya berge’lut dengan rawa’tan penya’kit jantung.

Kata Azizul, dia mula rasa sa’kit di bahagian dada sejak menjalani latihan pada Februari lalu.

Kredit: Harian Metro

Selepas itu, beliau merujuk kepada pakar perunding jan’tung kardiologi di Australia dan hasilnya daripada siri u’jian mendapati jantungnya mempunyai keadaaan yang dipanggil ‘anomalous aortic origin of right coronary artery’ (AAORCA).

“Selain itu, situasi berkenaan tidak boleh buat main kerana boleh terkena se’rangan jantung kerana kebanyakan atlet lain yang terkena penya’kit berkenaan mungkin sudah mening’gal dunia dan hanya menyedari selepas melakukan bedah siasat,” ujarnya.

“Saya ada bertanya kepada pakar perubatan jika saya berhenti bersukan adakah penya’kit berkenaan akan berku’rangan atau sem’buh namun mereka menyatakan bahawa keadaan akan bertambah bu’ruk lagi.”

“Selepas melakukan pembe’dahan, keadaan saya memang lain kerana cepat pe’nat dan ada satu ketika berasa terlalu le’tih dan tidur seharian,”

Kredit: Astro Awani

Hasil tinjaun di ruangan komen di Harian Metro, rata-rata warganet mendoakan kesejahteraan beliau.

Semoga diberi kesembuhan & semoga allah permudahkan segala urusan.

Syafakallah. Semoga Azizul cepat sembuh, aamiin

Sumber:

[1] Rujukan, Harian Metro

[2] Gambar utama, Instagram Azizul, Harian Metro dan Astro Awani

Leave a Reply

Your email address will not be published.