“Untuk berlaku αdil kepada pelanggan..” Akhirnya Chef Ammar Umum Perαturαn Baru

Sejak bulan Ramada ini, nama Chef Ammar menjadi bualan warganet dek menjual nasi arab Lamb Shanknya dengan harga yang agak tinggi.

Tetapi ia mula reda apabila Che Ammar sendiri tampil menjelaskan perkara sebenar harga makanan yang dikenakannya agak ma’hal dari peniaga lain.

Katanya, harganya m’ahal kerana bahan yang digunakan untuk memasak nasi arab itu, menggunakan barang yang berkualiti tinggi, malah diimport dari timur tengah.

Bersesuian dengan harganya, rata-rata pelanggannya mangakui bahawa kesedapan masakan hasil tangan chef itu.

Baru-baru ini, viral sebuah video yang memaparkan seorang lelaki mene’gur chef itu dan memohon menge’hadkan jualan untuk setiap orang pelangan.

“Lebih 10 tak boleh, you kena bagi peluang dekat yang lain-lain juga,” jelas pelanggan itu.

Dan demi berlaku adil kepada semua, Chef Ammar telah mengumumkan bahawa, dia akan menge’hadkan pembelian maksimum empat set sahaja bermula hari Rabu.

“Sekarang semua yang datang nak beli sampai 15, 20, 25 pax, saya faham ada yang beli untuk rakan satu tempat kerja satu keluarga, jadi seperti yang dibangkitkan, orang yang beratur di belakang tak dapat.

“Kami juga telah bercakap kepada pihak berwajib mengenai isu ini, dan mereka memberi pandangan dan nasihat, menurut mereka pelanggan tak boleh sa’lahkan saya kerana ini diluar kawa’lan saya,” luahnya.

“Jadi mereka pun menyatakan bahawa semuanya terpulang kepada pihak saya, jadi mulai Rabu, setiap individu dihadkan untuk beli dua pax kambing dan dua pax ayam, maksima empat sahaja.

“Ini peraturan dari kami untuk berlaku adil kepada pelanggan,” katanya

Tambah Chef Ammar, dia dan pihaknya akan meletakkan banner di bazar sebagai hebahan kepada semua akan pera’turan baru ini.

“Ya saya sedar ramai yang beri saya cadangan ini atau masak lebih banyak tapi kami juga ada bajet untuk setiap hari.

“Kami tak boleh call kilang, minta masak lagi dan hantar ke bazar ini bukan kedai makan KFC, kami tak tahu pelanggan yang datang setiap hari, ada yang minta bungkus siap-siap supaya cepat.

“Kami juga ada nak pastikan maintain kualiti makanan dan kami juga ada staf di mana mereka let1h, nak berbuka puasa nak solat.

Sekadar info dan semoga bermanfaat buat semua.

[1] Rujukan: Mstar

[2] Gambar Utama: Mstar dan Oh My Media

[3] Gambar 1, Oh My Media

[4] Gambar 2, The Rakyat Post

[5] Gambar 3, Sinar Harian

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.