Kaki Tiba-tiba Bengk4k dan lebam-lebam, Amyra Rosli mender!ta ‘peny4kit misteri’

Tanpa mengetahui sebab, pelakon Amyra Rosli mender!ta ‘peny4kit misteri’ apabila meng4lami s4kit sendi seluruh badan, selain kakinya bengkak dan lebam-lebam sejak seminggu lalu.

Ujar Amyra atau nama lengkapnya Nur Amira Izzati Rosli, 30, ketika dihubungi Kosmo! sebentar tadi, sukar untuk menggambarkan keadaan dirinya ketika ini kerana mend4kwa dia ‘tidak s4kit tetapi s4kit’.

“Susah untuk saya cakap. Saya boleh bergelak ketawa dan berlakon seperti biasa mengikut kehendak babak. Tetapi hakikatnya saya aIami s4kit sendi satu badan dan lebam kaki sampai tak boleh bergerak.

“Paling teruk, s4kit yang dialami ini menyer4ng bahagian anggota badan yang saya gunakan untuk bekerja iaitu pergelangan tangan dan kaki.

“Kesannya teruk sampai saya tak boleh nak bekerja. Kalau waktu tidur malam, nak angkat selimut yang nipis pun saya tak larat. Kalau nak angkat telefon pula, rasa berat macam angkat batu,” katanya.

Ujar Amyra, dia sendiri tidak berani untuk mengaitkan s4kit yang dialaminya ada kaitan dengan sejarah j4ngkitan C0v1d-!9 pada 6 Mac lalu.

“Selepas mengaIami sakit ini, saya sudah pergi buat ujian makmal sebanyak dua kali di hospital, tapi kesudahannya doktor sendiri pun tak tahu punca atau peny4kit apa yang saya sedang aIami sekarang.

“Bacaan jantung, paru-paru dan d4rah sangat baik tak ada masaIah. Bacaan sangat sempurna, jadi keadaan ini buatkan saya tertanya-tanya,” katanya yang turut berikhtiar dengan cara rawatan homeopati.

Kata isteri kepada pelakon Amar Baharin itu, selain mencuba homeopati, dia juga berusaha mencari penyelesaian menerusi rawatan islamik bersama seorang ustaz sejak semalam.

“Semalam cuma sempat buat panggilan video dengan ustaz, baru hari ini dia boleh datang rumah untuk berubat.

“Seperti dinasihatkan ustaz, saya sendiri pun tak ada fikir bukan-bukan atau tuju kepada sesiapa perihal s4kit ini. Cuma ustaz kata, berkemungkinan diseb4bkan saya jalani penggambaran di bermacam tempat seperti hutan, kawasan perkampungan dan hospital.

“Saya fikir positif saja, mungkin terl4nggar atau terpijak sesuatu memandangkan waktu mula-mula s4kit, saya sedang datang haid,” kata Amyra.

Buat masa ini, Amyra terpaksa berehat dan cuti bekerja sementelah dalam beberapa hari ini, dia tidak terlibat dengan jadual penggambaran drama terbaharu lakonannya bersama Remy Ishak, Jangan Menangis Cinta.

Apa pendapat anda? jangan lupa komen  like dan share!

Sumber: – KOSMO! ONLINE

Leave a Reply

Your email address will not be published.