(VIDEO) Guru bakar telefon bimbit pelajar kerana l4nggar peraturan

Tindakan beberapa guru sekolah merampas dan memb4kar telefon bimbit murid hanya kerana mel4nggar peraturan sekolah dikec4m orang ramai kerana tidak bersikap profesional.

Menerusi video berdurasi 15 saat yang didedahkan pengguna media sosial, beberapa guru di sekolah yang dipercayai di luar negara itu telah bertindak merampas serta membakar telefon bimbit murid mereka kerana mel4nggar peraturan sekolah.

Pengguna media sosial itu berkongsi perasaan kurang senang dengan tind4kan guru tersebut dan tidak teragak agak untuk mengambil tind4kan sekiranya perbuatan tersebut terjadi kepadanya.

Susulan perkongsian itu, rata-rata orang ramai berpendapat perbuatan yang dilakukan guru tersebut melanggar etika sebagai pendidik.

“Tidak boleh bayangkan keluarga yang kurang kemampuan kumpul duit untuk belikan telefon anak agar mudah belajar namun dikenakan tindakan seperti ini,” kata @thesileencewords.

“Sistem gagal, telefon pada zaman sekarang adalah keperluan dan patut di ajar kelebihan penggunan telefon di sekolah,” ujar @RikutaRinki.

“Lain macam tind4kan macam ini, biasanya cikgu akan rampas dan simpan. Apabila cuti sekolah, baru cikgu akan bagi semula telefon berserta dengan am4ran,” jelas @charmanderjinie.

Apa pendapat anda? jangan lupa komen dan share!

Sumber: – KOSMO! ONLINE

Leave a Reply

Your email address will not be published.