PU Syed ‘Komen’ Isu Pencvri Tabung Masjid Dimandikan Seperti Jen4zah, “Nampak Macam Islam Benarkan Buat Kezaliman.”

Baru-baru ini tular di media sosial rakaman video memaparkan seorang lelaki yang disyaki mencuri tabung masjid dimandikan di tempat mandi jen4zah. Perbuatan tersebut ternyata mengvndang pelbagai reaksi masyarakat termasuk Pencetus Ummah PU Syed.

Menerusi video yang tular di media sosial, lelaki tersebut telah menutup mukanya dengan tangan dan dibaringkan sambil disiram air oleh seseorang yang dipercayai sebagai imam dan badannya dilumur dengan kapur barus.

Kem4rahan tersebut nampak macam Islam benarkan kezaIiman

PU Syed memberi pendapatnya bahawa tind4kan yang dilakukan oleh ahli-ahli masjid itu seolah-olah nampak seperti agama Islam membenarkan berbuat zaIim kepada umatnya walaupun sebenarnya tindakan itu untuk menyedarkan si pencvri.

Menurutnya, tidak perlu untuk kita viralkan video seperti itu kerana takut jika ada yang salah faham terhadap tind4kan tersebut.

Melalui video yang tular itu, memang nampak kesian dekat lelaki itu kerana dilayan seperti pencvri yang mencvri ‘jutaan’ ringgit.

Islam itu indah dan mereka seharusnya menghvkum lelaki tersebut mengikut hukvman yang sepatutnya dan bukannya menggunakan keker4san seperti itu.

Mungkin lelaki itu benar-benar memerlukan duit, apa salahnya kalau bincang secara baik dan dengar masalah lelaki tersebut terlebih dahulu? Bukan menyek sanya dan diperlakukan seperti itu.

Di laman Instagram PU Syed, ramai yang menyokong pendapat PU Syed untuk tak perlu pun sebenarnya viralkan video tersebut.

Rata-rata kesian dengan lelaki tersebut yang dilayan dengan keg4nasan oleh pihak masjid.

Menurut para netizen, seharusnya ahli-ahli masjid yang lain perlu menunjukkan contoh yang baik dan bukannya beri hukvman yang memalukan.

Cara yang dilakukan oleh imam itu tidak menunjukkan langsung cara islam yang sebenarnya lembut dan mudah.

Semoga isu seperti ini tidak akan berlaku lagi selepas ini. Sed1h kalau agama lain pandang serong terhadap agama Islam apabila isu seperti ini berlaku.

Kita seharusnya menunjukkan contoh yang baik untuk semua orang dan bukannya menunjukkan keg4nansan dalam menghvkum.

Semoga semua yang membaca mengambil iktibar dan janganlah viral kan benda yang tidak sepatutnya. Takut disalah erti oleh pihak lain.

Apa pendapat anda? jangan lupa komen dan share!

Kredit: Instagram

Sumber: Oh media

Leave a Reply

Your email address will not be published.