Isu Budak Rohinya, Ada D4kwaan Kata Pemegang Kad UNCHR Tidak Boleh Disentuh?

Sekarang tengah kec0h pula tentang budak rohingya dan golongan imigran yang mengutip sedekah di persimpangan lampu isyarat. Situasi ini menimbulkan rasa gelisah rakyat Malaysia selepas tersebar video menunjukkan sikap mereka yang memaksa ketika meminta sedekah.

Berdasarkan video itu, golongan pelarian ini mengutip derma di kawasan berb4haya dan orang ramai berharap agar pihak berkuasa melakukan sesuatu.

Bagaimanapun, memetik laporan Utusan Malaysia, ada yang memaklumkan mereka telah menghubungi pihak berkuasa namun mereka tidak dapat berbuat apa-apa.

Ini kerana golongan pelarian itu memegang kad Pesuruhjaya Tinggi Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Pelarian (UNCHR) dan tiada tind4kan boleh diambil ke atas mereka.

Nak pergi Ampang Point tadi pun kena. Hubungi bilik gerakan PDRM diorang cakap tak boleh buat apa, PDRM tidak boleh tahan mereka sebab diorang ni ada kad UNHCR.

Jabatan kerajaan terlibat kena duduk semeja bincang dan cari penyelesaian tentang isu ini. Ke nak tunggu budak-budak tu nak kena l4nggar baru ada tind4kan? Nanti yang mel4nggar pula dipers4lahkan. – Kata sumber Utusan.

Betul ke kita tidak boleh lakukan apa-apa? Jadi adakah kita hanya biarkan sahaja situasi seperti ini berlaku? Diharapkan agar pihak kerajaan melakukan sesuatu sebelum situasi seperti ini menjadi kebiasaan dan menular.

Apa pendapat anda? jangan lupa komen like dan share!

Kredit: Utusan Malaysia

Sumber: Oh media

Leave a Reply

Your email address will not be published.