“Banyak NGO Datang, banyak menyusahkan saya”, Makcik Sound Sukarelawan Rosakkan Barang Rumah

Baru-baru ini negara kita baru sahaja digem parkan dengan ben.cana banjir dibeberapa kawasan dan tempat. Ramai yang terkes an dengan ben cana yang terjadi.

Menerusi perkongsian laman sosial , seorang makcik yang kelihatan se dih dan ter.kilan dengan sikap segeli ntir sukarelawan yang datang menolong dan menghulurkan bantuan bertin dak memb uang barang-barangnya yang masih elok dan boleh digunakan.

Menurut makcik tersebut, dia bukan tidak bersyu kur atau ingin memperti kaikan bantuan yang diberikan, tetapi baginya setiap sukarelawan yang datang membantu sepatutnya perlu ikh las dan berbudi bahasa dalam menjalankan tugas mereka.

Apa yang buat makcik ini sedih, kerana barang-barang yang dibuang oleh mereka adalah barang yang masih baik dan boleh digunakan lagi.

Jadi dia berasa sangat se dih kerana perkara tersebut menyukarkan lagi dirinya untuk mencari semula dan menga singkan kembali.

Dalam perkongsian video berkenaan, makcik itu juga berkata mereka yang datang membantu sepatutnya bertanya pada tuan rumah dahulu apa yang perlu dibuat dan bahagian mana yang ingin dibantu.

Makcik ini juga berpesan, jika ingin datang membantu, biarlah ikhlas dan betul-betul ingin membantu bukan dengan cara begini.

Dia yang berkata, bukan dia mar4h atau tidak menghargai bantuan mereka tetapi barang-barang yang elok yang dibu ang oleh mereka semua itu merupakan hasil daripada titik peluh mereka bekerja kampung setiap hari.

Jadi barang itu tersangat bermakna buat dirinya dan juga mana-mana orang kampung lain. Walaupun harganya RM1 sekalipun ia barangan yang mereka beli dengan hasil titik peluh mereka.

Menurutnya, memang mereka memerlukan bantuan orang ramai untuk membersihkan kawasan rumah yang terje jas aki bat banjir, namun dia berharap para sukarelawan perlu bertanya pada tuan rumah.

Makcik ini juga, tidak ada mempertikaikan segala bantuan yang disumban gkan. Cuma dia berasa terk.ilan dengan sikap mereka yang mengambil mudah.

Rata-rata mereka warganet yang menonton video berkenaan bersetuju dengan apa yang diberitahu oleh makcik berkenaan.

Ramai yang berpendapat, sekiranya barangan yang terkena banjir itu masih boleh digunakan tidak sepatutnya mereka membua ngnya begitu sahaja.

Apa pendapat anda? jangan lupa komen  dan share!

Kredit: TikTok @buletin3minit

Sumber: Apakes

Leave a Reply

Your email address will not be published.