“Kalau tak buat memang akan ada yang pen.gsan” Pengantin Tampil Jelaskan Hal Sebenar!

Tak dinafikan, ada segel.intir masyarakat pada hari ini masih berpegang teguh dengan adat resam terdahulu terutamanya ketika melangsungkan perkahwinan.

Baru-baru ini, sepasang pengantin tular di media sosial apabila video mereka mengadakan majlis perkahwinan mengikut adat res.am orang Banjar menarik perhatian.

Menerusi video yang dimuat naik oleh seorang wanita dikenali sebagai Hadayati di TikTok, memaparkan kedua-dua pengantin mengenakan busana berwarna biru muda dilihat dius.ung di atas bahu ahli keluarga kemudiannya diturunkan untuk bersalaman.

Wanita berkenaan mengakui bahawa dia berasa agak ga.yat ketika diusung di atas bahu dan ia merupakan ad.at yang diamalkan oleh gener.asi suku Banjar di Perak. Sum.pah ga.yat. Yang duduk Perak tahulah.

Walau bagaimanapun, nenek kepada wanita berkenaan tampil menjelaskan mengenai ad.at orang Banjar dan mereka perlu mengikut ad.at yang telah ditetapkan oleh su.ku Banjar Alai.

Yang ini memang keturu.nan Banjar. Kami orang Banjar lain. Kalau tak buat memang akan ada yang pen.gsan. Kalau mandi pengantin (upacara) boleh bua,ng, yang berju.lang ni kami tak boleh bu.ang. Kami bukan Banjar Kelu.ak tapi kami Banjar Alai.

Video berdurasi 46 saat itu meraih lebih 1.5 juta tontonan dah mendapat lebih 84 ribu tanda suka di TikTok.

Apa pendapat anda? jangan lupa komen dan share!

Sumber : hidayati.com

Sumber: Apakes

Leave a Reply

Your email address will not be published.