M1steri Kehilangan Pesawat MH370 Jadi Tumpuan Semula?, Ada Penemuan Baru…

Masih menjadi m1steri, kehilangan pesawat Malaysia Airlines, MH370 yang membawa 293 penumpang dan anak kapal akib4t terhemp4s pada 8 Mac 2014 yang lalu menjadi tumpuan dunia semula berikutan penemuan baru yang dikemukan oleh seorang jurutera aeronautik Britain, Richard Godfrey.

Menurut laporan BBC, Richard dilaporkan telah menghabiskan masa lebih setahun untuk mengkaji tr4gedi MH370 itu dan telah ‘mengira’ kedudukan pesawat terhempas itu.

Richard percaya pesawat jenis Boeing 777 itu telah terhemp4s ke Lautan Hindi, 2,000 kilometer barat Perth, bahagian Australia Barat.

Jurutera itu memberitahu BBC mengenai kajiannya itu dimana dia telah menggabungkan set data berbeza yang sebelum ini disimpan dalam domain berasingan untuk menjajarkan ke lokasi baharu itu di Lautan Hindi Selatan.

Tiada siapa yang mempunyai idea sebelum ini untuk menggabungkan data satelit Inmarsat, dengan data prestasi Boeing, dengan data hanyut serpihan terapung serta data WSPR.

Sehubungan itu, Godfrey berharap penemuan itu akan dapat memberikan sedikit kesimpulan dan jawapan mengenai apa yang berlaku terhadap pesawat MH370 dan bagaimana peristiwa tr4gik seperti itu dapat dielakkan pada masa akan datang.

Apa pendapat anda? jangan lupa komen like dan share!

Sumber: BBC

Sumber: Oh media

Leave a Reply

Your email address will not be published.